Welcome to www.index.my | JobsMalaysia 2014 | Government and Private Jobs Listing 2014 | Join Now!!!, visitor! [ Register | Loginrss  |  tw

Senarai Tugas Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) Gred N17

| Federal, Jobs Description, Tips | September 1, 2013

Temuduga dan Tugas Pembantu Tadbir N17

career_center

Info ni berkenaan Temuduga Pembantu Tadbir N17.
Mungkin anda terlibat dan mungkin juga
tak terlibat. Jika tak terlibat, bolehlah forward
kan info ini kepada rakan-rakan yang perlukannya.

 

Apakah tugas Pembantu Tadbir ni?

—————
Deskripsi Tugas:
—————
Bertanggungjawab melaksanakan tugas-tugas perkeranian
dan operasi di peringkat Kumpulan Sokongan yang merangkumi
aspek perkeranian dan operasi (termasuk, tetapi tidak terhad
kepada, tugas-tugas pentadbiran am, pengurusan personel,
perkhidmatan kaunter dan pemprosesan, pengumpulan data dan
maklumat, pengendalian peralatan perhubungan/komunikasi).

————————–—-
Skop Fungsi dan Bidang Tugas:
————————–—
Aspek Perkeranian
a) Pentadbiran pejabat.
b) Pengurusan personel.
– perjawatan, pembangunan organisasi dan perancangan sumber manusia
– perkhidmatan, latihan dan kerjaya
– gaji, elaun dan kemudahan
– faedah persaraan
c) Pengurusetiaan.
d) Menaip dan menyediakan dokumen rasmi yang diarahkan dalam masa yang ditetapkan.
e) Pengurusan Rekod.
f) Pengurusan Kewangan.
g) Pengurusan Fail.

Itulah serba ringkas berkenaan deskripsi tugas
Pembantu Tadbir ni…

Bagaimana nak prepare untuk hadiri temuduga N17 ni?
Jom ikuti sedikit tips..

1) Buat preparation awal. Kaji apakah tugas bagi
pembantu tadbir ni. Anda boleh lihat di atas
di bahagian skop fungsi/bidang tugas. Contoh
kerjanya:

# urus punch kad staff di jabatan/unit

– siapa lewat, siapa MC :-)

# Jaga fail. Termasuk kena cari fail.

# Jaga cuti, gaji, kebajikan staff

# Menaip dan buat surat/dokumen

# Jadi POSMEN :-)

# Kadang-kadang jadi PA

# Jadi urusetia meeting, seminar ke, kursus..

# Jadi operator telefon..Berhubung dengan

rakyat…

# Macam-macam lagi kerja Pembantu Tadbir ni

yang penting-penting. Kata mudahnya, tiada

pembantu tadbir, tak jalan juga operasi

sesuatu jabatan/unit dalam sektor kerajaan.

2) Baca pekeliling bagi perkhidmatan awam. Ini
bagus, dan berguna masa ditemuduga. Saya sering
dimaklumkan ramai juga calon ditanya soalan
berkenaan pekeliling ini. Contohnya, ditanya
berkenaan tangga gaji pembantu tadbir, pasal
cuti, pasal kenaikan pangkat. Tapi tak semestinya..
Ada juga yang tak ditanya pasal pekeliling ni.
Bagi saya, tahu basic-basic sudah memadai:-)

3) Jangan fikir pasal nak menjawab soalan temuduga
saja. Anda akan dinilai dari segi akhlak, keyakinan,
adab, air muka dsb nya. Untuk jawatan pembantu
tadbir ni, anda perlu kelihatan sentiasa ramah
sentiasa senyum. Almaklumlah, tugas pembantu
tadbir nanti akan membuatkan anda berjumpa dengan
ramai orang. So, kenalah sentiasa ramah, senyum
semasa temuduga supaya si panel penemuduga akan
berkata “Dia ni peramah, dia ni suka senyum. Memang
sesuai dengan jawatan ini”.

4) Jangan terkejut dengan soalan-soalan PELIK.
Contohnya: ” Kenapa Suami Awak Nak Kat Awak Ye?”
Apakebenda soalan macam tu? Maksud tersiratnya
” kenapa awak sesuai untuk jawatan N17 ini dan boleh

membuatkan orang suka pada awak semasa menjalankan

tugas?”. Haaa..Begitulah:-) Jawapannya mungkin

” Saya suka SENYUM kot tuan panel”. Soalan-soalan

sebegini bukannya suka-suka ditanya. Ada maksud

tersiratnya.

5) Jangan lupa study isu-isu semasa, dasar kerajaan,
ekonomi dll. Baca je akhbar:-) Ni nak uji kita
peka dengan hal sekeliling kita atau tidak.
Dijangka ‘famous’ ditanya adalah berkenaan
“1 MALAYSIA”. Study lah. Baca aje kat link

di bawah:
–>http://www.1malaysia.com.my/my/about/about-1malaysia/

Kredit : kerja-kerajaan.com

Senarai Tugas Pegawai Farmasi Gred U41

| Info Kerjaya, Info SPA, Jobs Description | November 27, 2011

Kumpulan: Pengurusan dan Profesional
Kem/Jab: Kementerian Kesihatan
Jadual Gaji:
P1T1 RM1999.19 – P1T27 RM4723.81
P2T1 RM2095.20 – P2T27 RM5022.83
P3T1 RM2195.39 – P3T27 RM5317.92
Syarat Lantikan:
  • Ijazah dalam bidang Farmasi atau kelayakan dalam bidang berkaitan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan dan telah berdaftar dengan Lembaga Farmasi Malaysia; dan
  • lulus B.M. (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat SPM atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.
Syarat Kenaikan Pangkat Secara Lantikan:
Pegawai sedang berkhidmat dalam perkhidmatan Pembantu Farmasi adalah layak dipertimbang untuk KPSL ke jawatan Pegawai Farmasi Gred U3 tertakluk kepada kekosongan jawatan, apabila telah disahkan dalam perkhidmatan dan mempunyai kelayakan seperti di atas kecuali B.M.
Deskripsi Tugas:
  • Berkhidmat di Hospital Kerajaan dengan menjalankan aktiviti-aktiviti pengurusan farmasi iaitu perolehan, bekalan, pendispensan produk-produk farmaseutikal dan farmasi klinikal; atau
  • Berkhidmat di Unit-unit Penguatkuasa Farmasi di negeri-negeri menjalankan aktiviti-aktiviti penguatkuasa undang-undang farmasi termasuk urusan pentadbiran; atau
  • Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan – menjalankan aktiviti-aktiviti regulatori iaitu menganalisis kandungan bahan-bahan ubat, kosmetik dan ubat tradisional dan pendaftarannya serta aktiviti pelesenan.

Senarai Tugas Pegawai Ehwal Ekonomi Gred E41

| Info Kerjaya, Info SPA, Jobs Description | November 17, 2011

 Kumpulan: Pengurusan dan Profesional
Kem/Jab: Pelbagai Kementerian/Jabatan
Jadual Gaji:
P1T1 RM1693.06 – P1T27 RM4643.06
P2T1 RM1787.68 – P2T27 RM4921.33
P3T1 RM1886.48 – P3T27 RM5223.40
Syarat Lantikan:
    • Ijazah Sarjana Muda dalam bidang berkaitan yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya; atau
    • Ijazah Sarjana Muda Kepujian dalam bidang berkenaan yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
      [Gaji permulaan ialah pada Gred E41: P1T3 RM1873.96]; atau
    • Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
      [Gaji permulaan ialah pada Gred E41: P1T5 RM2054.86]; atau
    • Ijazah Sarjana Muda Perakaunan yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
      [Gaji permulaan ialah pada Gred E41: P1T8 RM2326.21]; atau
    • Ahli Penuh Badan-badan Ikhtisas Perakaunan yang diiktiraf oleh kerajaan.
      [Gaji permulaan ialah pada Gred E41: P1T8 RM2326.21]; atau
    • Ijazah Sarjana Muda Perakaunan yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan serta menjadi Ahli Penuh Badan-badan Ikhtisas Perakaunan yang diiktiraf oleh kerajaan.
      [Gaji permulaan ialah pada Gred E41: P1T9 RM2416.66]; atau
    • Ahli Penuh Institut Akauntan Malaysia;
      [Gaji permulaan ialah pada Gred E41: P1T10 RM2507.11];dan
  • lulus B.M. (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat SPM atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.
Syarat Kenaikan Pangkat Secara Lantikan:
Pegawai sedang berkhidmat dalam perkhidmatan Penolong Pegawai Ehwal Ekonomi adalah layak dipertimbang oleh Pihak Kuasa Melantik berkenaan untuk KPSL ke jawatan Pegawai Ehwal Ekonomi Gred E41, tertakluk kepada kekosongan jawatan, apabila telah disahkan dalam perkhidmatan dan:
  • mempunyai kelayakan di atas; atau
  • lulus Peperiksaan Khas; dan
  • berumur kurang dari 54 tahun pada tarikh lantikan.
Deskripsi Tugas:
Bertanggungjawab melaksanakan penguatkuasaan Undang-undang Koperasi, menggalakkan penubuhan koperasi, menguruskan perihal pendaftaran koperasi dan pindaan Undang-undang Kecil, menghadiri mesyuarat-mesyuarat Lembaga dan Tahunan Koperasi, melaksanakan program-program pengembangan dan penggalakan dan membantu pegawai mengawas pelaksanaan kuasa Ketua Pendaftar. Memberi khidmat bimbingan kepada koperasi dalam perkara-perkara pengurusan dan projek perniagaannya.

Senarai Tugas Pegawai Dietetik Gred U41

| Info Kerjaya, Info SPA, Jobs Description | November 17, 2011

 Kumpulan: Pengurusan dan Profesional
Kem/Jab: Kementerian Kesihatan
Jadual Gaji:
P1T1 RM1999.19 – P1T27 RM4723.81
P2T1 RM2095.20 – P2T27 RM5022.83
P3T1 RM2195.39 – P3T27 RM5317.92
Syarat Lantikan:
  • Ijazah Sarjana Muda Sains dalam bidang Ilmu Kaji Diet yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya
    [Gaji permulaan ialah pada Gred U41: P1T1]; dan
  • lulus B.M. (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat SPM atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.
Deskripsi Tugas:
a. Perkhidmatan Dietetik Klinikal
  • Melaksanakan langkah-langkah dalam nutrition care process seperti nutritional prescription, nutrition monitoring and evaluation bagi setiap pesakit dalam atau pesakit luar yang dirujuk oleh doktor untuk mencapai tahap kesihatan yang optima.
b. Perkhidmatan Dietetik Komuniti
  • Menyumbang kepada program/aktiviti dalam perkhidmatan promosi kesihatan dan pencegahan penyakit kepada hospital, klinik-klinik kesihatan, organisasi dan media massa.
c. Penyediaan Perkhidmatan Makanan
  • Menyelia operasi penyediaan makanan untuk memastikan diet normal, diet teraputik atau tube feeding yang disediakan untuk pesakit adalah betul, mengikut preskripsi dan menepati tahap kualiti perawatan.
d. Latihan
  • Memberi latihan mengenai penyediaan diet-diet kepada Tukang Masak, Penyelia Asrama dan Penolong Pegawai Penyediaan Makanan.
e. Memberi perkhidmatan pemakanan/diet di hospital-hospital dan klinik-klinik kesihatan.

Senarai Tugas Pegawai Arkib Gred S41

| Info Kerjaya, Info SPA, Jobs Description | November 17, 2011

 Kumpulan: Pengurusan dan Profesional
Kem/Jab: Jabatan Arkib Negara
Jadual Gaji:
P1T1 RM1688.89 – P1T27 RM4638.89
P2T1 RM1783.51 – P2T27 RM4917.16
P3T1 RM1882.31 – P3T27 RM5219.23
Syarat Lantikan:
  • Ijazah Sarjana Muda Kepujian yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
    [Gaji permulaan ialah pada Gred S41: P1T3]; dan
  • lulus B.M. (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat SPM atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.
Syarat Kenaikan Pangkat Secara Lantikan:
Pegawai sedang berkhidmat dalam perkhidmatan Penolong Pegawai Arkib adalah layak dipertimbang oleh Pihak Berkuasa Melantik berkenaan untuk KPSL ke jawatan Pegawai Arkib Gred S41, tertakluk kepada kekosongan jawatan, apabila telah disahkan dalam perkhidmatan dan:
  • mempunyai kelayakan di atas; atau
  • lulus Peperiksaan Khas; dan
  • berumur kurang dari 54 tahun pada tarikh lantikan.
Deskripsi Tugas:
Mengesan institusi-institusi/orang perseorangan di mana-mana negara yang difikirkan perlu untuk mendapatkan segala jenis bahan arkib yang berkaitan dengan Malaysia serta menguruskan perolehan pemprosesan, pengkelasan, klasifikasi, penterjemahan, penerbitan dan penyediaan deskripsi rujukan bahan-bahan tersebut.

Senarai Tugas Pegawai Aktuari Gred W41

| Info Kerjaya, Info SPA, Jobs Description | November 17, 2011

Kumpulan: Pengurusan dan Profesional  Kumpulan: Pengurusan dan Profesional
Kem/Jab: Jabatan Perkhidmatan Awam
Jadual Gaji:
P1T1 RM1702.81 – P1T27 RM4688.95
P2T1 RM1798.82 – P2T27 RM4968.61
P3T1 RM1899.01 – P3T27 RM5255.39
Syarat Lantikan:
  • Ijazah Sarjana Muda dalam bidang Sains Aktuari atau Sarjana dalam bidang yang sama yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
    [Gaji permulaan ialah pada Gred W41: P1T6 RM2162.01]; atau
  • Associateship (sehingga 1976) atau lulus semua peperiksaan Kumpulan A (mulai 1977) Institute of Actuaries, United Kingdom atau Associateship Society of Actuaries (USA & Canada) atau Associateship Institute of Actuaries of Australia.
    [Gaji permulaan ialah pada Gred W41: P1T6 RM2162.01]; atau
  • Associateship (mulai 1977) atau Fellowship (sehingga 1976) Institute of Actuaries, United Kingdom atau Fellowship Society of Actuaries (USA & Canada) atau Fellowship Institute of Actuaries of Australia atau Fellowship Faculty of Actuaries Scotland.
    [Gaji permulaan ialah pada Gred W41: P1T9 RM2437.53]; atau
  • Fellowship (mulai 1977) Institute of Actuaries, United Kingdom.
    [Gaji permulaan ialah pada Gred W41: P1T11 RM2621.21]; dan
  • lulus B.M. (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat SPM atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.
Deskripsi Tugas:
Melaksanakan tanggungjawab kerja-kerja yang diarah berkaitan semua perkara maklumat kependudukan, perangkaan dan penyelidikan, perkara insurans, pampasan dan keselamatan sosial serta perkara undang-undang amanah, kumpulan wang simpanan dan skim tabung persaraan berpencen.

 

Senarai Tugas Pegawai Antidadah Gred S41

| General, Jobs Description | November 7, 2011

Kerja Kosong Pegawai Antidadah Gred S41


 Kumpulan: Pengurusan dan Profesional
Kem/Jab: Agensi Antidadah Kebangsaan
Jadual Gaji:
P1T1 RM1688.89 – P1T27 RM4638.89
P2T1 RM1783.51 – P2T27 RM4917.16
P3T1 RM1882.31 – P3T27 RM5219.23
Syarat Lantikan:
  • Ijazah Sarjana Muda dalam bidang berkaitan yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
    [Gaji permulaan ialah pada Gred S41: P1T1 RM1688.89];
  • Ijazah Sarjana Muda Kepujian dalam bidang berkaitan yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
    [Gaji permulaan ialah pada Gred S41: P1T3 RM1869.79]; dan
  • Lulus Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu termasuk lulus Ujian Lisan pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan.
Syarat Kenaikan Pangkat Secara Lantikan:
Pegawai sedang berkhidmat dalam perkhidmatan Penolong Pegawai Antidadah adalah layak dipertimbangkan oleh Pihak Berkuasa Melantik berkenaan untuk Kenaikan Pangkat Secara Lantikan ke jawatan Pegawai Antidadah Gred S41, tertakluk kepada kekosongan jawatan, apabila telah disahkan dalam perkhidmatan dan:
  • mempunyai kelayakan di atas; atau
  • lulus Peperiksaan Khas; dan
  • berumur kurang dari 54 tahun pada tarikh lantikan.
Deskripsi Tugas:
Membantu memastikan pelaksanaan dasar-dasar dan pencapaian matlamat bagi semua program pemulihan di institusi dan komuniti, program pencegahan dan penguatkuasaan undang-undang berkaitan dengan dadah, kaedah-kaedah pentadbiran pusat dan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh pegawai atasan.

Senarai Tugas Kurator Gred S41

| General, Info Kerjaya, Jobs Description | November 7, 2011

Kerja Kosong Kurator Gred S41


 Kumpulan: Pengurusan dan Profesional
Kem/Jab: Jabatan Muzium Malaysia, Balai Seni Lukis Negara, Jabatan Warisan Negara, Arkib Negara Malaysia, Muzium Negeri dan agensi-agensi kerajaan yang lain.
Jadual Gaji:
P1T1 RM1688.89 – P1T27 RM4638.89
P2T1 RM1783.51 – P2T27 RM4917.16
P3T1 RM1882.31 – P3T27 RM5219.23
Syarat Lantikan:
  • Ijazah Sarjana Muda Kepujian bidang Sosiologi, antropologi, sejarah, kaji purba, zoologi, sastera, seni lukis, senireka, seni halus, senibina, permuziuman atau konservasi yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan dan kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
    [Gaji permulaan ialah pada Gred S41: P1T3]; atau
  • Ijazah Sarjana dalam bidang permuziuman yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
    [Gaji permulaan ialah pada Gred S41: P1T6]; dan
  • lulus Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.
Syarat Kenaikan Pangkat Secara Lantikan:
Pegawai sedang berkhidmat dalam perkhidmatan Penolong Kurator adalah layak dipertimbangkan oleh Pihak Berkuasa Melantik berkenaan untuk Kenaikan Pangkat Secara Lantikan ke jawatan Kurator Gred S41, tertakluk kepada kekosongan jawatan, apabila telah disahkan dalam perkhidmatan dan:
  • mempunyai kelayakan di atas; atau
  • lulus Peperiksaan Khas; dan
  • berumur kurang dari 54 tahun pada tarikh lantikan.
Deskripsi Tugas:
Bertanggungjawab menjalankan tugas-tugas pengurusan dan pentadbiran, merancang, menyelaras dan melaksanakan aktiviti-aktiviti permuziuman seperti pameran, pemuliharaan dan konservasi benda-benda purba, penyelidikan arkeologi, flora dan fauna, kebudayaan negara, memberi khidmat nasihat permuziuman serta menyediakan laporan hasil kajian penyelidikan.
Skop Fungsi dan Bidang Tugas:
  • Merancang dan mengetuai penyelidikan muzium dan menjalankan kerja-kerja penyelidikan warisan sejarah, budaya, alam kemanusiaan, alam semula jadi dan perkara-perkara yang berkaitan.
  • Merancang dan mengumpul koleksi untuk dipamerkan dan menyediakan ‘write up’, ‘caption’, label dan sebagainya yang berkaitan dengan pameran.
  • Merancang pengurusan sumber manusia jabatan dan menyelaras aktiviti-aktiviti latihan/kursus di peringkat jabatan dan luar negara.
  • Mendokumentasi dan mengkatalog koleksi muzium secara sistematik, menyimpan data-data hasil penyelidikan dengan teratur sebagai bahan rujukan.
  • Mengetuai dan menjalankan kerja-kerja pemulihan tanah, tapak tanah, monumen bersejarah dan seumpamanya.
  • Menyelaras dan mengetuai kerja-kerja cari gali.

Senarai Tugas Juru Ukur Bahan Gred J41

| General, Jobs Description | November 7, 2011

Kerja Kosong Juru Ukur Bahan Gred J41


 Kumpulan: Pengurusan dan Profesional
Kem/Jab: Pelbagai Kementerian/Jabatan
Jadual Gaji:
P1T1 RM2088.25 – P1T23 RM4721.03
P2T1 RM2184.26 – P2T23 RM5015.88
P3T1 RM2284.45 – P3T27 RM5306.79
Syarat Lantikan:
  • Ijazah Sarjana Muda dalam bidang Ukur Bahan yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya dan
  • lulus B.M. (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat SPM atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.
Syarat Kenaikan Pangkat Secara Lantikan:
Pegawai sedang berkhidmat dalam Perkhidmatan Pembantu Teknik (Ukur Bahan) adalah layak dipertimbang oleh Pihak Berkuasa Melantik berkenaan untuk KPSL ke jawatan Juruukur bahan Gred J41, tertakluk kepada kekosongan jawatan, apabila telah disahkan dalam perkhidmatan dan:
  • mempunyai kelayakan di atas; atau
  • lulus Peperiksaan Bahan Ikhtisas Bahagian I dan II anjuran Lembaga Juruukur Bahan Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan; dan
  • berumur kurang dari 54 tahun pada tarikh lantikan.
Deskripsi Tugas:
Membuat kerja-kerja penilaian ukur bahan ke atas pelan-pelan untuk tawaran, kontrak, penilaian kontrak dan lain-lain tugas berkaitan.

 

 

Senarai Tugas Jurutera (Elektrik) Gred J41

| General, Info Kerjaya, Jobs Description | October 29, 2011

Jurutera (Elektrik) Gred J41
Kumpulan: Pengurusan dan Profesional
Kem/Jab: Pelbagai Kementerian/Jabatan
Jadual Gaji:
P1T1 RM2088.25 – P1T23 RM4721.03
P2T1 RM2184.26 – P2T23 RM5015.88
P3T1 RM2284.45 – P3T23 RM5306.79
Syarat Lantikan:
  • Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan (Elektrik) yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya; dan
  • lulus B.M. (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat SPM atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.
Syarat Kenaikan Pangkat Secara Lantikan:
Pegawai sedang berkhidmat dalam perkhidmatan Pembantu Teknik (Elektrik) adalah layak dipertimbang oleh Pihak Berkuasa Melantik berkenaan untuk KPSL ke jawatan Jurutera (Elektrik) Gred J41, tertakluk kepada kekosongan jawatan, apabila telah disahkan dalam perkhidmatan dan:
  • mempunyai kelayakan di atas; atau
  • lulus Peperiksaan Badan Ikhtisas Bahagian I dan II anjuran Lembaga Jurutera Malaysia/Institut Jurutera Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan; dan
  • berumur kurang dari 54 tahun pada tarikh lantikan.
Deskripsi Tugas:
Melaksanakan penyelenggaraan dan pembaikan ke atas semua sistem bekalan elektrik dan alat kelengkapan elektrik.

Senarai Tugas Jurutera (Awam) Gred J41

| General, Info Kerjaya, Info SPA, Jobs Description | October 29, 2011

Jurutera (Awam) Gred J41
Kumpulan: Pengurusan dan Profesional
Kem/Jab: Pelbagai Kementerian/Jabatan
Jadual Gaji:
P1T1 RM2088.25 – P1T23 RM4721.03
P2T1 RM2184.26 – P2T23 RM5015.88
P3T1 RM2284.45 – P3T23 RM5306.79
Syarat Lantikan:
  • Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan (Awam) yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya; dan
  • lulus B.M. (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat SPM atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.
Syarat Kenaikan Pangkat Secara Lantikan:
Pegawai sedang berkhidmat dalam perkhidmatan Pembantu Teknik (Awam) adalah layak dipertimbang oleh Pihak Berkuasa Melantik berkenaan untuk KPSL ke jawatan Jurutera (Awam) Gred J41, tertakluk kepada kekosongan jawatan, apabila telah disahkan dalam perkhidmatan dan:
  • mempunyai kelayakan di atas; atau
  • lulus Peperiksaan Badan Ikhtisas Bahagian I dan II anjuran Lembaga Jurutera Malaysia/Institut Jurutera Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan; dan
  • berumur kurang dari 54 tahun pada tarikh lantikan.
Deskripsi Tugas:
Melaksanakan penyelenggaraan dan pembaikan ke atas semua bangunan dan kemudahan awam serta mengawasi aspek kejuruteraan.

Senarai Tugas Juru X-Ray Gred U41

| General, Info Kerjaya, Info SPA, Jobs Description, Tips | October 29, 2011

Juru X-Ray Gred U41
Kumpulan: Pengurusan dan Profesional (Skim Perkhidmatan Bersepadu)
Kem/Jab: Kementerian Kesihatan
Jadual Gaji:
P1T1 RM1999.19 – P1T24 RM4723.81
P2T1 RM2095.20 – P2T24 RM5022.83
P3T1 RM2195.39 – P3T24 RM5317.92
Syarat Lantikan:
  • Ijazah Sarjana Muda Kepujian dalam bidang berkaitan yang diiktiraf oleh kerajaan daripada insitusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
    [Gaji permulaan ialah pada gred U41: P1T1 RM1999.19]; dan
  • lulus Bahasa Malaysia / Bahasa Melayu (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.
Deskripsi Tugas:
1. Fungsi Klinikal/Penguatkuasaan
  • Menyemak dan meneliti permohonan pemeriksaan radiografi dan menentukan projeksi.
  • Memberi penerangan yang jelas kepada pesakit tentang pemeriksaan dan persediaan yang diperlukan mengikut arahan yang ditetapkan.
2. Fungsi Penjagaan Peralatan dan Kawalan Mutu
  • Mengurangkan pengetahuan elektronik basik dan fizik dalam tugas radiografi seperti membuat trouble-shooting jika perlu sebelum melaporkan kerosakan.
  • Menjalankan ujian peralatan mengikut jadual yang ditetapkan.
3. Fungsi Pengurusan
  • Memantau dan memastikan pengekalan mutu perkhidmatan radiologi yang tinggi.
4. Latihan dan Penyelidikan
  • Memberi bimbingan dan tunjuk ajar kepada pelatih Juru X-Ray semasa penempatan klinikal.
  • Menyelaras aktiviti penyelidikan yang dikenalpasti dengan menyediakan bahan literature review dan menyediakan metodologi penyelidikan dan informasi berkaitan teknik penyelidikan.
5. Tugas-Tugas Sokongan
  • Melaksanakan tugas-tugas yang diarahkan ketua jabatan dan pegawai atasan.

Senarai Tugas Jururawat Gred U41

| Info Kerjaya, Jobs Description | October 21, 2011


 Kumpulan: Pengurusan dan Profesional (Skim Perkhidmatan Bersepadu)
Kem/Jab: Kementerian Kesihatan
Jadual Gaji:
P1T1 RM1999.19 – P1T24 RM4723.81
P2T1 RM2095.20 – P2T24 RM5022.83
P3T1 RM2195.39 – P3T24 RM5317.92
Syarat Lantikan:
  • Ijazah Sarjana Muda Kepujian dalam bidang berkaitan yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya serta telah berdaftar dengan Lembaga Jururawat Malaysia.
    [Gaji permulaan ialah pada gred U41: P1T1 RM1999.19]; dan
  • lulus Bahasa Malaysia / Bahasa Melayu (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.
Deskripsi Tugas:
1. Fungsi Klinikal/Penguatkuasaan
  • Pemantauan Kejururawatan
  • Mengawalselia perawatan dengan melakukan rondaan ke wad/klinik/unit berjadual untuk memantau keberkesanan perawatan, peralatan dan keselamatan pelanggan.
2. Fungsi Pengurusan dan Penyeliaan
  • Merancang perkhidmatan kejururawatan dan perawatan selari dengan aliran sains dan teknologi juga konsep terkini.
  • Menyelia pembentukan dan pembangunan kerjaya kejururawatan melalui latihan dan kursus dalam perkhidmatan, penyelidikan dan pembangunan.
3. Kawalan Mutu
  • Merancang lawatan penyeliaan untuk memastikan amalan kejururawatan dijalankan mengikut piawaian.
  • Memastikan perawatan dilakukan berpandukan Standard Operating Procedures (SOP) – menentukan protokol dan garis panduan dalam prosedur kejururawatan dipraktikkan.
4. Latihan Kejururawatan
  • Merancang dan menyelaras kursus/latihan amali anggota kejururawatan di antara kolej dan diperingkat negeri.

Senarai Tugas Jurukartografi Gred J41

| General, Jobs Description, Tips | October 21, 2011


 Kumpulan: Pengurusan dan Profesional
Kem/Jab: Pelbagai Kementerian/Jabatan
Jadual Gaji:
P1T1 RM2088.25 – P1T23 RM4721.03
P2T1 RM2184.26 – P2T23 RM5015.88
P3T1 RM2284.45 – P3T23 RM5306.79
Syarat Lantikan:
Pegawai sedang berkhidmat dalam perkhidmatan Penolong Juruukur adalah layak dipertimbangkan oleh Pihak Berkuasa Melantik berkenaan untuk KPSL ke jawatan Jurukartografi Gred J41, tertakluk kepada kekosongan jawatan, apabila telah disahkan dalam perkhidmatan; dan
  • mempunyai pengalaman dalam bidang kartografi.
    [Gaji permulaan ialah pada Gred J41: P1T4 RM2363.77]; dan
  • berumur kurang dari 54 tahun pada tarikh lantikan.
Deskripsi Tugas:
Bertanggungjawab dalam menyedia, mereka bentuk, menerbitkan dan mencetak naskah-naskah asal berbagai jenis peta (terhad/tidak terhad) carta-carta, borang-borang dan dokumen-dokumen keselamatan serta bahan-bahan cetak untuk Jabatan Ukur dan Pemetaan dan lain-lain Jabatan termasuk agensi-agensi Kerajaan.

Senarai Tugas Juruaudit Gred W41

| General, Jobs Description, Tips | October 19, 2011


 Kumpulan: Pengurusan dan Profesional
Kem/Jab: Jabatan Audit Negara
Jadual Gaji:
P1T1 RM1702.81 – P1T27 RM4688.95
P2T1 RM1798.82 – P2T27 RM4968.61
P3T1 RM1899.01 – P3T27 RM5255.39
Syarat Lantikan:
  • Ijazah Sarjana Muda Kepujian yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
    [Gaji permulaan ialah pada Gred W41: P1T3 RM1886.49]; atau
  • Ijazah Sarjana Muda Perakaunan yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
    [Gaji permulaan ialah pada Gred W41: P1T8 RM2345.69]; atau
  • Ahli Penuh Badan-badan Ikhtisas Perakaunan yang diiktiraf oleh Kerajaan.
    [Gaji permulaan ialah pada Gred W41: P1T8 RM2345.69]; atau
  • Ijazah Sarjana Muda Perakaunan yang diiktiraf oleh kerajaan serta menjadi Ahli Penuh Badan-badan Ikhtisas Perakaunan yang diiktiraf oleh Kerajaan.
    [Gaji permulaan ialah pada Gred W41: P1T9 RM2437.53]; atau
  • Ahli Penuh Malaysia Institut Akauntan Malaysia.
    [Gaji permulaan ialah pada Gred W41: P1T10 RM2529.37]; dan
  • lulus B.M. (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat SPM atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.
Syarat Kenaikan Pangkat Secara Lantikan:
Pegawai sedang berkhidmat dalam perkhidmatan Penolong Juruaudit adalah layak dipertimbang untuk KPSL ke jawatan Juruaudit Gred W41, tertakluk kepada kekosongan jawatan, apabila telah disahkan dalam perkhidmatan dan:
  • mempunyai kelayakan di atas; atau
  • lulus Peperiksaan Khas; dan
  • berumur kurang dari 54 tahun pada tarikh lantikan.
Deskripsi Tugas:
Mengaudit dan menyediakan draf Laporan Audit, Akaun-akaun Kerajaan, Badan-badan Berkanun, Pihak Berkuasa Tempatan, Majlis Agama Islam dan lain-lain kumpulan wang.

Senarai Tugas Guru Bahasa Gred DG41

| General, Jobs Description, Tips | October 19, 2011


 Kumpulan: Pengurusan dan Profesional
Kem/Jab: Jabatan Perkhidmatan Awam
Jadual Gaji:
P1T1 RM1695.85 – P1T27 RM4645.85
P2T1 RM1790.47 – P2T27 RM4924.12
P3T1 RM1889.27 – P3T27 RM5226.19
Syarat Lantikan:
  • warganegara Malaysia;
  • ijazah sarjana muda kepujian yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya; dan
    [Gaji permulaan ialah pada gred DG41:P1T3]
  • kepujian Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.
Deskripsi Tugas:
Tugas utama ialah menyelaras semua aktiviti-aktiviti Program Bahasa, termasuk memilih peserta, mengajar, menilai peserta-peserta kursus, di samping membuat kajian dan penyelidikan bagi keperluan latihan.

Senarai Tugas Arkitek Lanskap Gred J41

| General, Jobs Description, Tips | October 19, 2011


 Kumpulan: Pengurusan dan Profesional
Kem/Jab: Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan/ Jabatan Lanskap Negara
Jadual Gaji:
P1T1 RM2088.25 – P1T23 RM4721.03
P2T1 RM2184.26 – P2T23 RM5015.88
P3T1 RM2284.45 – P3T23 RM5306.79
Syarat Lantikan:
  • Ijazah Sarjana Muda Seni Bina Landskap yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya; dan
  • lulus B.M. (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat SPM atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.
Syarat Kenaikan Pangkat Secara Lantikan:
Pegawai sedang berkhidmat dalam perkhidmatan Pembantu Teknik bidang seni bina landskap adalah layak dipertimbang oleh Pihak Berkuasa Melantik berkenaan untuk KPSL ke jawatan Arkitek Landskap Gred J41, tertakluk kepada kekosongan jawatan, apabila telah disahkan dalam perkhidmatan dan:
  • mempunyai kelayakan di atas; dan
  • berumur kurang dari 54 tahun pada tarikh lantikan.
Deskripsi Tugas:
Bertanggungjawab melaksanakan reka bentuk kerja-kerja pembangunan, penyelenggaraan, pengawasan projek, mereka bentuk pelan pembangunan, taman awam, lanskap serta memberi ‘input’ kepada rancangan pelan pembangunan struktur, kertas-kertas mengenai garis panduan dan perancangan serta projek-projek yang dilaksanakan oleh Jabatan.

Senarai Tugas Arkitek Gred J41

| General, Jobs Description, Tips | October 19, 2011

Arkitek Gred J41
Kumpulan: Pengurusan dan Profesional

Kem/Jab: Pelbagai Kementerian/Jabatan

 Jadual Gaji:     
P1T1 RM2088.25 – P1T23 RM4721.03
P2T1 RM2184.26 – P2T23 RM5015.88
P3T1 RM2284.45 – P3T23 RM5306.79

Syarat Lantikan:     

Ijazah Sarjana Muda Seni Bina yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
[Gaji permulaan ialah pada Gred J41: P1T3 RM2271.93]; dan
lulus B.M. (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat SPM atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.

Syarat Kenaikan Pangkat Secara Lantikan:   
Pegawai sedang berkhidmat dalam perkhidmatan Pembantu Teknik (Seni bina) adalah layak dipertimbang oleh Pihak Berkuasa Melantik berkenaan untuk KPSL ke jawatan Arkitek Gred J41, tertakluk kepada kekosongan jawatan, apabila telah disahkan dalam perkhidmatan dan:

mempunyai kelayakan di atas; atau
lulus Peperiksaan Badan Ikhtisas Bahagian I dan II anjuran Lembaga Arkitek Malaysia/Persatuan Arkitek Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan; dan
berumur kurang dari 54 tahun pada tarikh lantikan.

Deskripsi Tugas:     
Merancang, mereka bentuk bangunan baru, menerima dan mengkaji ringkasan projek (project’s brief), melawat tapak projek, menyediakan lukisan, lakaran reka bentuk (sketch drawings) reka bentuk terperinci, lukisan kerja (working drawings) dan penentuan (specifications).

Senarai Tugas Akauntan Gred W41

| General, Jobs Description, Tips | October 16, 2011

SENARAI TUGAS AKAUNTAN GRED W41 TERKINI

Akauntan Gred W41       

Kumpulan: Pengurusan dan Profesional     

Kem/Jab: Jabatan Akauntan Negara     

Jadual Gaji:

P1T1 RM1702.81 – P1T27 RM4688.95

P2T1 RM1798.82 – P2T27 RM4968.61

P3T1 RM1899.01 – P3T27 RM5255.39     

 

Syarat Lantikan:

  • Ijazah Sarjana Muda Perakaunan yang diiktiraf oleh kerajaan daripada
    institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.[Gaji permulaan ialah pada gred W41: P1T8 RM2345.69]; atau
  • Ahli Penuh Badan-badan Iktisas Perakaunan yang diiktiraf oleh Kerajaan.[Gaji permulaan ialah pada gred W41: P1T8 RM2345.69]; atau
  • Ijazah Sarjana Muda Perakaunan yang diiktiraf oleh kerajaan serta menjadi
    Ahli Penuh Badan-Badan Iktisas Perakaunan diiktiraf oleh Kerajaan.[Gaji permulaan ialah pada gred W41: P1T9 RM2437.53]; atau
  • Ahli penuh Institut Akauntan Malaysia.[Gaji permulaan ialah pada Gred W41: P1T10 RM2529.37]; dan
  • lulus B.M (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat SPM atau kelulusan
    yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.

Deskripsi Tugas:  Mengendalikan pengurusan keseluruhan fungsi-fungsi perakaunan dan kewangan pejabat-pejabat Kerajaan, meliputi melaksanakan analisis laporan kerangan serta fungsi perbendaharaan.

| SKIM GAJI AKAUNTAN GRED W41 | KERJA KOSONG AKAUNTAN KERAJAAN | JAWATAN KOSONG AKAUNTAN W41 |

————————————–

 

INFO KERJAYA BIDANG PERAKAUNAN

1. AKAUNTAN

Bidang Perakaunan dipercayai profession kedua tertua di dunia. Semua organisasi daripada perniagaan keluarga yang kecil hingga Syarikat Multinational memerlukan Akauntan bertauliah untuk menyediakan Akaun Syarikat. Akauntan dan Juruaudit merancang dan memberikan perkhidmatan perakaunan, memberi nasihat mengenai hal ehwal perakaunan serta merancang dan melaksanakan audit kewangan ke atas akaun Jabatan Kerajaan, Badan Berkanun dan Pertubuhan Perniagaan dan Perindustrian.

Keterangan Tugas

Memberi nasihat, merancang dan melaksanakan dasar dan system belanjawan, kawalan akaun dan perakaunan lain;

Menyediakan dan mengesahkan penyata kewangan untuk dibentangkan kepada pihak pengurusan, pemegang saham, badan berkanun dan badan-badan lain;

Menyediakan penyata cukai, memberi nasihat mengenai masalah percukaian dan mempertahankan tuntutan yang dipertikaikan di hadapan pegawai cukai;

Menyediakan atau melaporkan ramalan keuntungan dan belanjawan;

Menyediakan kos projek dan analisis risiko;

Mengenal pasti bahagian pengurangan kos dan mencadangkan langkah-langkah penjimatan kawalan kos;

Menjalankan penyiasatan kewangan, melaksanakan audit, menyediakan laporan dan memberi nasihat mengenai perkara seperti penipuan yang disyaki, ketidakmampuan, kebankrapan, penyatuan, pembiayaan modal serta pembelian dan penjualan perniagaan;

Bertindak sebagai ejen pembubaran dalam perkara berhubung dengan kebankrapan dan percukaian;

Menjalankan tugas-tugas yang berkaitan;

Menyelia pekerja lain.

Pekerjaan Yang Dikelaskan Dibidang Ini Diantaranya:

Akauntan

Juruaudit

Akauntan, Kos

Akauntan, Cukai

Bendahari

Setiausaha Syarikat

Juru Perunding

Penolong Akauntan

Kerani Akaun

Ciri-Ciri Peribadi

Mereka yang merancang kerjaya dalam bidang perakaunan mesti memiliki kebolehan dalam perhitungan serta boleh menganalisa, membandingkan dan mentafsir fakta serta nombor lalu membuat keputusan yang kukuh berdasarkan pengetahuannya. Mereka harus sentiasa bertanya bagaimana dan mengapa sesuatu perkara itu dijalankan dan menyampaikan hasil kerja mereka dengan berkesan dalam bentuk penulisan dan pertuturan kepada klien dan pihak pengurusan.

Akauntan dan juruaudit mesti bersikap sabar dan boleh menumpukan sepenuh perhatian untuk jangka waktu yang lama. Ketepatan dan kebolehan memikul tanggungjawab dengan penyeliaan yang sedikit sangat diperlukan. Yang paling utama, kerana berjuta-juta pengguna penyata kira-kira bergantung pada perkhidmatan akauntan dan juruaudit, orang awam mengharapkan agar mereka memiliki standard etika yang amat tinggi serta integriti. Selain itu mereka harus minat dalam perniagaan dan perdagangan, boleh bekerja dalam kumpulan dan tidak lekas putus asa oleh kerana kerja-kerja yang banyak melibatkan dokumentasi dan duduk di meja pejabat.

Kelulusan

Ijazah Sarjana Muda Perakaunan

Malaysian Association of Certified Public Accountants (MACPA)

Association of Certified Accountants (U.K)

Institute of Cost and Management Accountants (U.K)

The Chartered Associations of Certified Accountants (CACA)

The Institute of Chartered Secretaries and Administration (ICSA)

The Institute of Cost and Management Accountants (ICMA)

Ahli Penuh Malaysia Institut of Accountans (MIA)

Lain-lain kelulusan (keupayaan mengendalikan software perakaunan)

Prospek Kerjaya

Di sektor awam pekerjaan ini terdapat di Jabatan-jabatan Kerajaan, badan-badan berkanun dan penguasa-penguasa tempatan.

Di sektor swasta pekerjaan ini terdapat di badan-badan perdagangan dan perindustrian, bank, syarikat insuran dan firma perakaunan.

Institusi Pengajian Tinggi Awam Yang Menyediakan Kursus Tersebut Antaranya:-

1. Universiti Malaya
2. Universiti Teknologi Malaysia
3. Universiti Teknologi MARA
4. Universiti Sains Malaysia
5. Universiti Putra Malaysia
6. Universiti Malaysia Sarawak
7. Universiti Malaysia Sabah
8. Universiti Islam Antarabangsa
9. Institut Teknologi Tun Hussein Onn
10. Kolej Tunku Abdul Rahman

Institusi Pengajian Tinggi Swasta Yang Menyediakan Kursus Tersebut

1. Universiti Tenaga Nasional
2. Adorna Institute Of Technology
3. Brickfields College & Country Heights Education Sdn. Bhd.
4. Institut Teknologi Pertama
5. Inti College
6. Kolej IKRAM
7. L&G – Twintech Institute Of Technology
8. Sepang Institute Of Technology

Syarat Kemasukan

SPM atau setaraf sekurang-kurang 5 kepujian dalam mata pelajaran Bahasa Malaysia, Bahasa Inggeris, Matematik, Fizik dan Matematik Tambahan ATAU lulus STPM gred E dalam Kertas Am, Matematik, Fizik atau berkaitan.

 

2. PENOLONG AKAUNTAN

Keterangan Tugas

Menyelenggara rekod lengkap kesemua transaksi kewangan sesebuah perusahaan mengikut prinsip perakaunan yang biasa yang bimbingan akauntan.

Mengesahkan ketepatan dokumen dan rekod yang berkaitan pembayaran, penerimaan dan transaksi kewangan yang lain.

Menyediakan penyata dan laporan kewangan bagi tempoh tertentu.

Menjalankan pengiraan perakaunan dengan menggunakan pakej perisian komputer yang standard.

Memberi bantuan dalam penyediaan unjuran aliran tunai dan belanjawan.

Menyediakan hasil perakaunan dan hasil lain bagi penyampaian dalam bentuk graf atau jadual.

Menggunakan pengetahuan mengenai prinsip perakaunan untuk mengenal pasti dan menyelesaikan masalah yang timbul semasa menjalankan tugas.

Menjalankan tugas-tugas yang berkaitan.

Menyelia pekerja-pekerja lain.

Pekerjaan Yang Dikelaskan Dibidang Ini Di antaranya: Penolong Akauntan

Ciri-Ciri Peribadi

Sama seperti Akauntan

Kelulusan

Diploma dalam bidang Pengajian Perdagangan, Pengajian Bank, Pengajian Perakaunan atau kelayakan yang setaraf

Licentiate of Chartered of Secretaries and Administrators of United Kingdom.

Prospek Kerjaya

Di Sektor Awam pekerjaan ini terdapat di Jabatan-jabatan kerajaan, badan-badan berkanun dan penguasa-penguasa tempatan

Di Sektor Swasta Pekerjaan ini terdapat di badan-badan perdagangan dan perindustrian, bank, syarikat insuran dan firma perakaunan.

Institusi Pengajian Tinggi Awam Yang Menyediakan Kursus Tersebut:-

Universiti Teknologi MARA

Politeknik Dibawah Kementerian Pendidikan Malaysia

Kolej Tunku Abdul Rahman.

Institusi Pengajian Tinggi Swasta Yang Menyediakan Kursus Tersebut:

Adorna Institute Of Technology

Institut Sarjana

Sepang Institut Of Technology

Systematic Education Group Bhd

Syarat-Syarat Kemasukan

SPM atau setaraf dengan kepujian dalam Bahasa Malaysia, Bahasa Inggeris, Matematik dan 3 subjek lain.

 

3. KERANI AKAUN

Keterangan Tugas

Mencatatkan, memasukkan dalam rekod perakaunan dan simpanan kita

Membuat pengiraan yang sewajarnya

Melaksanakan fungsi perakaunan dan simpanan kita yang terhad

Mengira kos pengeluaran dan pengendalian

Menyediakan senarai gaji dan rekod yang berkaitan untuk gaji pekerja dan bagi tujuan penyimpanan rekod berkanun.

Menyediakan invois, menerima dan membayar wang, menyimpan rekod transaksi, mengeluarkan resit dan menunaikan cek.

Menyediakan dokumen kewangan dan mengira faedah atau caj broker dan duti sahan yang perlu dibayar.

Memproses dokumentasi dan menyelenggara rekod bon, saham dan sekuriti lain yang dibeli atau dijual bagi pihak pelanggan atau Majikan.

Memeriksa, menilai dan memproses Permohonan kredit atau pinjaman serta menyediakan syarat-syarat pinjaman dan butiran terperinci bayaran balik bagi pinjaman yang diluluskan.

Memberi bantuan dalam menyediakan penyata cukai syarikat dan menjawab pertanyaan mengenai cukai.

Menjalankan tugas-tugas yang berkaitan.

Menyelia pekerja lain.

Pekerjaan Yang Dikelaskan Di bidang Ini Diantaranya:-

Penyimpan Kira-Kira

Kerani ,Akaun

Kerani ,Bank

Kerani, Audit

Kerani, Kredit

Kerani, Gaji

Kerani Kos

Kerani, Bil

Ciri-Ciri Peribadi

Menyesuaikan diri dengan mudah

Bersungguh-sungguh dan teliti

Suka mempertahankan diri

Cekap

Petah

Sopan

Praktikal

Tekun

Tenang

Tidak berkhayal

Kelulusan

SPM atau setaraf, kepujian Bahasa Malaysia dan Matematik

Sumber: Laman Kementrian Sumber Manusia Malaysia

MORE INFO KERJA KERAJAAN KLIK SINI

 

 

 

Senarai Tugas Pegawai Belia dan Sukan Gred S41

| General, Jobs Description, Tips | September 28, 2011

Jawatan:Pegawai Belia Dan Sukan Gred S41

Ketika ini memang ramai yang memohon jawatan dalam kerja kerajaan. Salah satu jawatan yang popular adalah Pegawai Belia Dan Sukan. Pegawai Belia Dan Sukan adalah salah satu jawatan di sektor kerja kerajaan yang memerlukan kakitangan yang ramai pada tahun 2011 ini.Memang ramai yang memohon jawatan temuduga Pegawai Belia Dan Sukan ini adalah dari mereka yang berkelayakan Ijazah/Sarjana/PHD.Memang ramai yang berminat dengan jawatan hebat dalam sektor kerja kerajaan ini.Jom lihat statistik seperti dibawah:

Pada tahun 2011 ini sahaja,seramai

10719 orang pemohon

287 orang yang dipanggil temuduga

85 kekosongan jawatan

30 calon simpanan

Pada 27/9/2011 – 30/9/2011,seramai 287 orang calon di seluruh Malaysia dipanggil untuk temuduga.Hanya 2.6 peratus sahaja layak dipanggil temuduga!

 

Kepada anda yang berada dalam 2.6 peratus ini,saya ucapkan tahniah dan selamat maju jaya.Memandangkan ramai yang menanyakan tips kepada saya, saya berikan sedikit tips ini.Mungkin sedikit membantu.

 

Untuk calon(anda) yang bakal menghadirinya,apa yang perlu difokuskan adalah:

Tugas-tugas Pegawai Belia Dan Sukan – skop kerja, bidang tugas, tanggungjawab

Gred jawatan, gaji, kementerian

Soalan-soalan umum STANDARD dari SPA untuk uji kelayakan, kejujuran, keikhlasan, integrity, pengetahuan am dan semasa, pertuturan, adab, kebolehan menyelesaikan masalah dan lain-lain dalam ebook Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan ada diterangkan dengan lengkap)

Untuk makluman, bagi jawatan Pegawai Belia Dan Sukan,info ringkas boleh dirujuk seperti dibawah:

 

Kumpulan: Pengurusan dan Profesional

Kementerian/Jabatan: Kementerian Belia dan Sukan

Jadual Gaji:

P1T1 RM1688.89 – P1T27 RM4638.89

P2T1 RM1783.51 – P2T27 RM4917.16

P3T1 RM1882.31 – P3T27 RM5219.23

Syarat Lantikan:     

Ijazah Sarjana Muda atau kelayakan yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya; atau

 

Ijazah Sarjana Muda Kepujian yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.

 

[Gaji permulaan ialah pada Gred S41: P1T3 RM1869.79]; dan

lulus B.M. (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat SPM atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.

 

Syarat Kenaikan Pangkat Secara Lantikan:

Pegawai sedang berkhidmat dalam perkhidmatan Penolong Pegawai Belia dan Sukan adalah layak dipertimbang untuk KPSL ke jawatan Pegawai Belia dan Sukan Gred S41 tertakluk kepada kekosongan jawatan, apabila telah disahkan dalam perkhidmatan dan:

mempunyai kelayakan di atas; atau

lulus Peperiksaan Khas; dan

berumur kurang dari 54 tahun pada tarikh lantikan.

 

Deskripsi Tugas:     

Merangka dasar, merancang program serta aktiviti berkaitan kegiatan belia dan sukan di peringkat Kementerian/Jabatan.Meliputi memberikan bantuan dalam bentuk pinjaman kewangan, memberikan nasihat kepakaran serta penyeliaan berterusan bagi mengembangkan program-program belia dan sukan.

 

Informasi ini berdasarkan daripada SPA.

Di samping maklumat di atas, saya berikan sedikit informasi lagi berkenaan jawatan Pegawai Belia Dan Sukan seperti yang tertera di bawah:

Pengurusan dan Pentadbiran Organisasi

1. Penambahbaikan dalam pengurusan dan kecekapan organisasi atau dalam jabatan anda.

2. Mengetahui dan mempraktikkan tatacara dan keselamatan pejabat.

 

Penyeliaan Dan Kaunseling

1.Merancang dan mengadakan keperluan bimbingan dan kaunseling.

2.Merancang dan mengendalikan sesi kaunseling.

3.Kaedah memberikan motivasi.

 

Pengurusan Kewangan

1.Menguruskan akaun awam seperti akaun terimaan,akaun bayaran dan sistem belanjawan negara.

2.Menguruskan perolehan kerajaan seperti bekalan,perkhidmatan dan kerja.

3.Menguruskan aset inventori,tatacara hapus kira dan tatacara pelupusan.

4.Mengetahui pengurusan stor iaitu verifikasi stor dan pemeriksaan stor.

 

Pembangunan Sosial Untuk Belia

1.Perancangan dan penyelarasan program pengukuhan NGO belia.

2.Program pertukaran belia.

3.Program Integrasi Nasional.

4.Program Pembangunan Kepimpinan Belia Asean.

 

Pembangunan Rekreasi

1.Meningkatkan infrastruktur,pengerak,penggalakkan dan sukarelawan bagi membangunkan rekreasi.

2.Penyelarasan program rekreasi bersama badan-badan rekreasi dalam budaya hidup sihat.

 

Saranan saya untuk anda,buatlah persediaan yang terbaik jika anda mahu kejayaan dalam temuduga kerja kerajaan Pegawai Belia Dan Sukan yang bakal anda hadiri.

Untuk menghadiri temuduga, sememangnya kita perlu membuat persiapan rapi yang awal. Dengan membuat persiapan awal ianya membantu kita untuk menjadi lebih tenang, berkeyakinan.

Tips saya, untuk membuat persiapan beberapa pendekatan boleh diambil:

1. Cari bahan-bahan rujukan temuduga.Salah satunya Ebook Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan

2. Tanyakan pengalaman rakan-rakan yang pernah hadiri temuduga kerja tersebut.

3. Buat carian maklumat di Google berkenaan jawatan tersebut.

4. Dan boleh juga layari perkongsian di blog saya di kerja-kerajaan.com/blog

5. Berbincang di ruangan komen di post ini.

 

Bahan Rujukan

Jika anda rajin, anda boleh menambah bahan pembacaan anda dengan membaca bahan-bahan rujukan berikut yang boleh didapati di laman web Suruhanjaya Perkhidmatan Awam dan Kementerian Belia Dan Sukan.

 

1.Perintah Am

2.Arahan Perbendaharaan

3.Tatacara Pengurusan Stor

4.Pekeliling Perkhidmatan / Surat Pekeliling Perkhidmatan

5.Pekeliling Perbendaharaan / Surat Pekeliling Perbendaharaan

6.Arahan Perkhidmatan

7.Arahan Keselamatan

8.Pekeliling-pekeliling Kemajuan Pentadbiran Awam

– PKPA Bil. 1 Tahun 1991

– PKPA Bil. 2 Tahun 1991

– PKPA Bil. 4 Tahun 1991

– PKPA Bil. 6 Tahun 1991

– PKPA Bil. 7 Tahun 1991

– PKPA Bil. 8 Tahun 1991

– PKPA Bil. 10 Tahun 1991

– PKPA Bil. 1 Tahun 1992

– PKPA Bil. 3 Tahun 1993

9.Buku  “Upholding The Integrity of The Malaysian Civil Service”

10.Buku Pelan Integriti Nasional

11.Perlembagaan Persekutuan

– Bahagian II (Kebebasan Asasi)

– Bahagian III (Kewarganegaraan)

– Bahagian IV (Persekutuan)

 

12.Dasar-dasar kerajaan yang berkaitan seperti di dalam sukatan peperiksaan ini.

xiii.     Dasar-dasar Pembangunan Malaysia (INTAN)

xiv.      Tonggak Dua Belas (INTAN)

xv.       Citra Karya (INTAN)

xvi.      Wawasan 2020

xvii.     Prinsip Islam Hadhari

13.Kertas Pelaksanaan Program 3 S

14.Kertas garis Panduan Anugerah Belia Negara

15.Kertas pelaksanaan Hari Belia Negara

16.Kertas-kertas maklumat aktiviti pembangunan sahsiah

17.Kertas Pelaksanaan Tabung Amanah Pembangunan Ekonomi Belia

18.Kertas Pelaksanaan Program Persijilan Sains Komputer

19.Risalah Maklumat Program Rakan Muda – 2001

20.Risalah Fasa Pembangunan Rakan Muda dan Pensektoran Rakan Muda

 

21.Risalah dan Kertas Maklumat Program Pertukaran   Belia Antarabangsa

x        Laporan Persidangan/Seminar/Program Belia Antarabangsa

xi.      Kajian Belia Lepak – 1993

xii.     Tatacara Menubuhkan Pertubuhan Belia

xiii.    Lima Agenda Arus Perdana Memperkasa Persatuan Belia

xviii.   Tabung Amanah Pembangunan Ekonomi Belia

xvi.     Program IT – Base

 

22.Dasar Pembangunan Belia Negara

23.Buku Wawasan Program Rakan Muda

24.Buku maklumat Anugerah Remaja Perdana (ARP) Rakan Muda – 2001 terbitan

25.Pusat Belia Antarabangsa dengan kerjasama KBS

iv.      Kod Amalan Program Rakan Muda

v.       Rukun Rakan Muda

vi.      Perlembagaan Majlis Perundingan Belia Negara

vii.     Pergerakan Belia di Malaysia – Dr. Fauzi B. Hj. Mohd. Basri

viii.    Persatuan  Belia  di  Malaysia  –  Perkembangan  dan  Penyerlahan

 

26.Potensi  –  Azimi  Hamzah,  Turiman  Suandi  Ezhar  Tamam,  Unit  Pengajian  Pembangunan  Belia,UPM 2002

27.Belia  dan  Masyarakat  –  Azizan  Bahari,  Belia  dan  Masyarakat,  Akedemi  Art  and Printing Services Sdn. Bhd.

28.Gerakan Belia di Malaysia – Husein Mohamad, Gateway Publishing House. Kuala Lumpur, 1992.

29.Laporan-laporan Tahunan Bahagian Pembangunan Belia KBS

30.Pengukuhan Sinergi Belia dan Negara, Azimi Hamzah, Turiman Suandi, UPM

31.Dasar Sukan Negara

32.Risalah Malaysia Cergas

33.Gimnasium Rakyat

34.Pelancaran Tahun Sukan Untuk Semua – Risalah Sukan Untuk Semua

Jogging Untuk Anda

 

35.Abdul Rahim Ahmad, Mengimplementasikan “Prinsip Sukan Untuk Semua” dalam konteks  sosio-ekonomi  dan  kebudayaan  di  negara-negara  Asia  dan  Pasifik.

36.Laporan Tahunan Bahagian Pembangunan Sukan

37.Akta Pembangunan Sukan 1997

38.Majlis Kecergasan Kebangsaan

39.Kertas konsep dan profail projek Bahagian Pembangunan Sukan

40.Development of Instructional Learning Materials

41.Learning Guide

 

Kredit : kerja-kerajaan.com

Senarai Tugas Pegawai Penerangan Gred S41

| General, Jobs Description, Tips | September 28, 2011

Pegawai PeneranganPegawai Penerangan

Jawatan:Pegawai Penerangan Gred S41

 

Ketika ini memang ramai yang memohon jawatan dalam kerja kerajaan.Salah satu jawatan yang popular adalah Pegawai Penerangan.Pegawai Penerangan adalah salah satu jawatan di sektor kerja kerajaan yang memerlukan kakitangan yang ramai pada tahun 2011 ini.Memang ramai yang memohon jawatan temuduga Pegawai Penerangan ini adalah dari mereka yang berkelayakan Ijazah/Sarjana/PHD.Memang ramai yang berminat dengan jawatan hebat dalam sektor kerja kerajaan ini.Jom lihat statistik seperti dibawah:

Pada tahun 2011 ini sahaja,seramai

16115 orang pemohon

304 orang yang dipanggil temuduga

23 kekosongan jawatan

30 calon simpanan

Pada 20/9/2011 – 23/9/2011,seramai 304 orang calon di seluruh Malaysia dipanggil untuk temuduga.Hanya 1.9 peratus sahaja layak dipanggil temuduga!

 

Kepada anda yang berada dalam 1.9 peratus ini,saya ucapkan tahniah dan selamat maju jaya.Memandangkan ramai yang menanyakan tips kepada saya, saya berikan sedikit tips ini.Mungkin sedikit membantu.

 

Kumpulan: Pengurusan dan Profesional

Kem/Jab: Kementerian Penerangan dan Kementerian Kesihatan

Jadual Gaji:

P1T1 RM1688.89 – P1T27 RM4638.89

P2T1 RM1783.51 – P2T27 RM4917.16

P3T1 RM1882.31 – P3T27 RM5219.23

 

Syarat Lantikan:     

Ijazah Sarjana Muda dalam bidang berkaitan yang diiktiraf oleh kerajaan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya;

 

[Gaji permulaan ialah pada Gred S41: P1T1];atau

Ijazah Sarjana Muda Komunikasi Massa dengan kepujian yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya;

 

[Gaji permulaan ialah pada Gred S41: P1T3];atau

Ijazah Sarjana Muda Sains Kemasyarakatan dengan kepujian yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan;

[Gaji permulaan ialah pada Gred S41: P1T3];atau

Ijazah Sarjana Muda kepujian dalam bidang berkaitan yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan;

 

[Gaji permulaan ialah pada Gred S41: P1T3]; dan

lulus B.M. (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat SPM atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.

[Keutamaan diberi kepada calon-calon yang mempunyai kelayakan dalam bidang Komunikasi Massa, Sains Kemasyarakatan, Sains Sosial dan Pembangunan Sumber Manusia bergantung kepada keperluan agensi].

 

Syarat Kenaikan Pangkat Secara Lantikan:

Pegawai sedang berkhidmat dalam perkhidmatan Penolong Pegawai Penerangan adalah layak dipertimbang untuk KPSL ke jawatan Pegawai Penerangan Gred S41 tertakluk kepada kekosongan jawatan, apabila telah disahkan dalam perkhidmatan dan:

mempunyai kelayakan di atas; atau

lulus Peperiksaan Khas; dan

berumur kurang dari 54 tahun pada tarikh lantikan.

 

Deskripsi Tugas:     

Bertanggungjawab menguruskan sidang akhbar, draf kenyataan akhbar, nota-nota taklimat dan maklumat, pengurusan penerbitan, pameran, laporan tahunan dan bertindak sebagai Pegawai Perhubungan Awam di Kementerian/Jabatan. Bagi Kementerian Kesihatan, tugas-tugasnya ialah bertanggungjawab merancang, melaksana, menyelaras dan menilai program-program pendidikan kesihatan dan menilai penggunaan media dan alat pandang dengar serta bertanggungjawab sepenuhnya ke atas penyelenggaraan bahagian ‘non-print’ Pusat Pendidikan Kesihatan dan Komunikasi termasuk unit bergerak.

 

Informasi ini berdasarkan daripada SPA.

Di samping maklumat di atas, saya berikan sedikit informasi lagi berkenaan jawatan Pegawai Penerangan seperti yang tertera di bawah:

 

1.Mengetahui konsep-konsep pelaksanaan rancangan atau kempen jabatan di peringkat negeri dan daerah.

2.Mengetahui dan mempraktikkan cara-cara mengumpul,merumus, menganalisa Laporan Khas, reaksi dan pendapat umum.

3.Merancang dan menyelia kempen Geraksaraf.Teknik-teknik perancangan      dan cara mengumpul data  dan  membuat analisis kedudukan kawasan.

 

Saranan saya untuk anda,buatlah persediaan yang terbaik jika anda mahu kejayaan dalam temuduga kerja kerajaan Pegawai Belia Dan Sukan yang bakal anda hadiri.

Untuk menghadiri temuduga, sememangnya kita perlu membuat persiapan rapi yang awal. Dengan membuat persiapan awal ianya membantu kita untuk menjadi lebih tenang, berkeyakinan.

Tips saya, untuk membuat persiapan beberapa pendekatan boleh diambil:

1. Cari bahan-bahan rujukan temuduga.Salah satunya Ebook Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan

2. Tanyakan pengalaman rakan-rakan yang pernah hadiri temuduga kerja tersebut.

3. Buat carian maklumat di Google berkenaan jawatan tersebut.

4. Dan boleh juga layari perkongsian di blog saya di kerja-kerajaan.com/blog

5. Berbincang di ruangan komen di post ini.

 

Bahan Rujukan

Jika anda rajin, anda boleh menambah bahan pembacaan anda dengan membaca bahan-bahan rujukan berikut yang boleh didapati di laman web Suruhanjaya Perkhidmatan Awam dan Kementerian Penerangan,Komunikasi dan Kebudayaan.

 

1.Perucapan umum oleh Gary T. hunt – DBP(Terjemahan : Asiah Surji & Mohd Nordin Salji)

2.The Art of Public Speaking (Stephen E. Lucas)Fifth Edition

3.Perhubungan Awam oleh Hamdan Adnan – BIROTEKS Institut Teknologi MARA, 1987

4.Perhubungan Awam oleh Mohd Hamdan Haji Adnan – DBP 1988

5.Komunikasi, Md. Salleh Kassim – DBP 1985

6.Komunikasi, Samsudin A. Rahim – DBP 1993

7.Komunikasi, Gary T. hunt –DBP 1990

8.Teknik Perhubungan Awam oleh Mohd. Hamdan Adnan – DBP

9.Perhubungan Awam dan Media oleh Adzman Abbas  – Longman Malaysia

10.Penyuntingan Kopi oleh Judith Butcher – DBP

11.Kewartawanan Teori dan Praktis oleh Mohd Salleh Kassim – DBP

12.Empat Teori Akhbar oleh Fred S. Siebert, Theodore Peterson dan Wilbur Schramm – DBP

 

Kredit : kerja-kerajaan.com

Stats


Business Blogs Business jobs in malaysia