Permohonan e-Tunai Belia Rahmah 2024 : Syarat & Cara Penebusan Kredit RM200

Permohonan dan Pendaftaran Bantuan e-Tunai Belia Rahmah RM 200 Tahun 2023 akan DiBuka Mulai 26 JUN 2023. Syarat Kelayakan dan Semakan Status Kelulusan. Sumbangan Tunai Rahmah (STR) Kredit e-Tuna untuk Belia 18 hingga 20 Tahun

Kerajaan menawarkan kredit e-Tunai Belia Rahmah berjumlah RM200 dengan peruntukan RM400 juta yang akan memberi manfaat kepada dua juta belia berusia 18 hingga 20 tahun.

Inisiatif ini merupakan inisiatif tahunan Kerajaan yang pernah ditawarkan sebelum ini dalam Belanjawan 2022 (e-Pemula).

Program ePemula merupakan ialah satu inisiatif kerajaan yang telah diumumkan di bawah Belanjawan 2022 oleh Kementerian Kewangan Malaysia.

Program ini bertujuan meringankan beban kewangan golongan belia selain membantu pemulihan perniagaan para pekedai fizikal serta menggalakkan transaksi tanpa tunai.

Program pada 2022 tersebut telah memanfaatkan sekitar 2 juta rakyat Malaysia, di mana Kerajaan akan menawarkan kredit ePemula bernilai RM150 yang boleh digunakan bagi pembelian melalui penyedia perkhidmatan e-dompet yang terpilih.

Pada masa yang sama, penyedia perkhidmatan e-dompet yang mengambil bahagian akan turut menawarkan inisiatif tambahan dalam bentuk baucar, pulangan tunai (cashback), diskaun, mata ganjaran (rewards points) dan ‘coins’.

Dalam Belanjawan 2023 yang diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, salah satu inisiatif yang diumumkan kepada golongan belia adalah pemberian e-Tunai Belia Rahmah sebanyak RM200 kepada belia berusia 18 hingga 20 tahun.

Pemberian e-Tunai Belia Rahmah ini akan melibatkan peruntukan kerajaan sebanyak RM400 juta.

Inisiatif e-Tunai ini selain membantu meringankan beban kos sara hidup belia, pemberian ini juga akan menggalakkan penggunaan e-Tunai untuk menjalankan transaksi pembelian.

Ini adalah salah satu inisiatif yang diumumkan oleh kerajaan yang diumumkan dalam Belanjawan 2023 yang melibatkan peruntukan keseluruhan sebanyak RM388.1 bilion.

Permohonan dan Pendaftaran Bantuan e-Tunai Belia Rahmah RM 200 Tahun 2023 akan DiBuka mulai 26 JUN 2023 Jam 8.00 Pagi melalui Penyedia Perkhidmatan e-dompet terkemuka iaitu Boost, Setel dan Touch ‘n Go eWallet . Cara Daftar / Mohon / Tebus melalui penyedia ini akan akan di maklumkan dalam masa terdekat

Inisiatif e-Tunai

Inisiatif e-Tunai ini juga telah dijalankan sebelum ini pada setiap tahun khusus kepada golongan belia.

Dalam Belanjawan 2022 sebagai contoh, kerajaan sebelum ini juga telah mengumumkan pelaksanaan ePemula berjumlah RM200 kepada belia 18 tahun sehingga 20 tahun yang layak.

Inisiatif tersebut melibatkan 4 penyedia perkhidmatan e-Tunai yang akan terlibat iaitu:

  • Touch n Go eWallet
  • GrabPay
  • Shopee Pay
  • BigPay

Penerima Yang Layak

Setakat ini, penerima yang layak untuk menerima inisiatif ini adalah belia yang berumur 18 hingga 20 tahun.

  • Kumpulan belia berumur 18-20 tahun
  • Masih menuntut di Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) dan Institusi Pengajian Tinggi Swasta (IPTS)

Kadar Bantuan

Bantuan eTunai ini dinaikkan daripada RM150 kepada RM200.

Kerajaan meneruskan bantuan ini kerana untuk mencapai matlamat rakyat Malaysia boleh melakukan transaksi tanpa tunai.

Cara Mendaftar

Untuk membuat pendaftaran bagi mendapatkan e-Tunai ini, pihak Kementerian Kewangan akan memaklumkan langkah-langkah untuk mendaftar dalam masa terdekat.

Maklumat Lanjut

Untuk mendapatkan info terkini, sila rujuk laman web rasmi Portal Belanjawan 2023 Malaysia Madani : https://budget.mof.gov.my/manfaat/faq/ebeliarahmah.html